Andere graansoorten

Andere graansoorten zijn rijst, gerst, gierst, maïs, haver, rogge, boekweit of spelt. Toch blijft tarwe ook in meergranenbrood het hoofdbestanddeel van het brood.

Van graan tot bloem en meel

Meel, malen en molen. Deze woorden zijn duidelijk familie van elkaar. In de molen wordt het graan gemalen en wat eruit komt heet meel. Maar hoe werkt dat precies?

Als het graan rijp is, wordt het geoogst. De graankorrels worden door de molenaar of in grote meelfabrieken tot poeder (meel) gemalen. In een molen gebeurt dit tussen twee zware molenstenen. Deze draaien rond dankzij de wind die de wieken laat ronddraaien. In meelfabrieken worden grote machines gebruikt:  stalen walsen met scherpe ribbels.
Van meel wordt ook bloem gemaakt. De gemalen korrels worden dan nog een keer gezeefd om de bloem te scheiden van de zemelen (het velletje dat om de graankorrel heen zit).

De bloem en het meel worden verpakt in grote papieren zakken. Die gaan naar de bakker. Bij grote broodbakkerijen worden bloem en meel ook wel met bulkwagens, een soort hele grote tankwagens, afgeleverd.

Hoe groeit graan

Granen zijn familie van gras. Graankorrels groeien in aren, halmen of kolven (zoals maïs). Omdat mensen, in tegenstelling tot vee, die korrels niet zomaar kunnen verteren, worden ze gekookt of gebakken.

Waarom is graan gezond

Hoe komt het dat een graankorrel zoveel waardevols bevat? Dat komt doordat een graankorrel eigenlijk een zaadje is waaruit weer een nieuwe plant kan groeien. Die korrel bevat alle voeding die dat jonge plantje nodig heeft om goed te kunnen groeien. En laat die stoffen nou toevallig ook goed zijn voor ons...